Leatherman FREE™ P4, een revolutie in de wereld van de Multitools?

Inleiding

De Leatherman P4 komt rond eind april 2019 op de markt. Eerst op de website van Leatherman en later ook in de offline winkels rond Augustus 2019. Deze review is een eerste kijk op handen. Ik mag mezelf een van de gelukkige beschouwen welke de tool voor een aantal dagen al in mijn handen heb mogen houden, maar heb geen lange review kunnen schrijven zoals ik normaal doe. 

Vertaald vanuit het Engels 
Origineel https://www.guerdin.com/reviews/sport-reviews/leatherman-free-p4-eng/ 

 
Eerste Indruk 

Op het eerste gezicht lijkt de FREE P4 op iedere andere multitool van Leatherman, op de handgrepen met reliëf na zijn er bijna geen visuele verschillen van de traditionele modellen van het merk. Maar zodra je de tool in je hand houdt, veranderd deze indruk meteen. Voor de eerste keer introduceert Leatherman een magnetische opening in een multitool. Wanneer de handvatten los zijn van hun magneten, heeft het mechanisme wat ze bij elkaar houdt geen frictie meer en zijn ze geheel vrij. 

Wat is hiervan het voordeel? Dit frictie vrije mechanisme zorgt ervoor dat je de multitool met één hand kan openen! 

 

Stel je voor, je bent aan het knutselen aan de motor van je auto en je hebt je tang nodig. Grijp je naar je FREE P4 in je zak en opent deze met één hand zonder de bout los te laten welke je net zo wanhopig vast probeert te houden. Hoe handig is dat dan? 

 

Als toevoeging van deze magnetische heeft Leatherman een nieuw systeem bedacht voor het vastzetten van de tang van de FREE P4. Je hoeft niet meer hard te drukken om de tang te locken, maar de tang valt met alle gemak in elkaar met een bevestigende click. Dit systeem is door Leatherman bijna een miljoen keer getest zonder dat het kapot gaat, dus we kunnen zeggen dat het resistent is.

Maar het magnetische systeem is niet alleen voor de tang. Alle tools aan beide kanten van de handvatten openen ook magnetisch door middel van een simpele druk met de duim. Om de messen te openen houdt Leatherman zich bij de traditionele opening in het lemmet. Je hoeft de tang niet te openen van de P4 om bij het mes te kunnen. Als je rechtshandig bent open je met gemak het rechte mes met één hand, en linkshandig open je met één hand het gekartelde mes. Aan de tegenoverliggende zijden zijn de zaag en de schaar ook met één hand toegankelijk.

Compositie van de FREE P4

Een recht mes toegankelijk zonder de tang van de FREE P4 te openen

Een gekarteld mes toegankelijk zonder de tang van de FREE P4 te openen

Een zaag toegankelijk zonder de tang van de FREE P4 te openen

Een schaar toegankelijk zonder de tang van de FREE P4 te openen

Een tang met vervangbare snijvlakken

Een blikopener

Drie platte schroevendraaiers

Een vijl

Een Phillips schroevendraaier

De Conclusie

Leatherman levert met de FREE P4 een echte wereldwijde innovatie. De gemakkelijk te openen magnetische tools maken de FREE P4 een fijne tool voor dagelijks gebruik. Deze innovatie laat niet teweeg van de legendarische kwaliteit van de fabrikant, de garantie blijft namelijk 25 jaar.

Mijn advies, ben er snel bij wanneer je een trotse eigenaar van de Leatherman FREE P4 wil zijn, want de eerste vraag zal groots zijn.